HAMBURGERBRÖD
DEGEN
1,8 dl vatten
1,2 dl mjölk
10g jäst
0,2 dl socker
2 tsk salt
Knappt 9 dl mjöl
2 + 1 ägg
60g rumstempererat smör
Värm vatten och mjölk tills det är fingervarmt. Rör ut jästen i vätskan. Blanda mjöl, salt och socker i en bunke. Häll i degvätskan och bearbeta degen 2 minuter i köksassistent. Tillsätt båda äggen, ett i taget och låt det första arbetas in ordentligt i degen innan nästa tillsätts. Arbeta in det andra ägget och tillsätt smöret i en matsked stora klickar som får arbetas in i degen var för sig. Fortsätt bearbeta degen 5 – 6 minuter efter att smöret har blandats in. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa till den blivit dubbel så stor.
Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i 8 lika stora delar. Forma degbitarna i rätt storlek. Lägg dem på en plåt, pensla med en neutral olja (t.ex. rapsolja), täck med platsfolie och låt jäsa ytterligare en gång.
Värm ugnen till 200 grader. Vispa upp det tredje och sista ägget tillsammans med en matsked vatten. Pensla bröden och skjutsa in dem ganska högt i ugnen. Efter 7 minuter tar du ut dem och penslar dem ordentligt en gång till. Sätt därefter in dem igen och baka ca 10 minuter till eller tills de fått en djup, gyllene färg.